Hoofdbureau Nederlandse politie Den Haag

Hoofdbureau Nederlandse politie Den Haag- Perszaal gezien vanuit het atrium

Aan de Nieuwe Uitleg in Den Haag transformeerde Ector Hoogstad Architecten het gebouw De Artillerie, een in historiserende stijl gebouwd kantoorcomplex uit de jaren negentig, tot het nieuwe hoofdbureau van de politie. Joost Ector, architect-directeur van het Rotterdamse architectenbureau: “De Artillerie is een jong en bruikbaar gebouw met een interessante structuur waarvan in het oorspronkelijke ontwerp de ruimtelijke kwaliteit totaal niet tot zijn recht kwam. Door een aantal grondige aanpassingen is het een aangenaam luchtig, ruim en licht geheel geworden, met een sfeer die de hoofdzetel van de politie recht doet.”

De vroegere vijfentwintig politiekorpsen zijn sinds 1 januari 2013 opgegaan in één organisatie met tien regionale eenheden onder één korpschef. Deze jonge organisatie in ontwikkeling vraagt om een optimaal flexibel huisvestingsconcept. Rondom centraal gesitueerde bijzondere ruimten zoals de perszaal, Nationale Briefingzaal en vergader- en conferentiezalen met foyers, is een perifeer kantoorgebied met teamkantoren, individuele kantoren en zeshonderd flexibele werkplekken gerealiseerd. Glazen binnenwanden zorgen overal in het diepe gebouw voor openheid en daglicht terwijl een subtiele print op het glas voor privacy zorgt. De grote transparantie zorgt ervoor dat mensen elkaar makkelijk vinden en ontmoeten.

Vooraf is door het ontwerpteam zorgvuldig en strategisch beoordeeld welke onderdelen van De Artillerie zinvol konden worden hergebruikt, zowel vanuit economisch perspectief als vanuit het oogpunt van duurzaamheid en esthetiek. Alle onderdelen die op een effectieve manier hergebruikt konden worden zijn behouden, of dit nu de toiletgroepen, keukens, installatieonderdelen of kabelgoten zijn. “Door het gebouw niet simpelweg te strippen, maar goed en zeer gedetailleerd te onderzoeken welke elementen restwaarde hebben en die op te nemen in het ontwerp, is er op geen enkele manier sprake van verspilling. Zo konden we uitstekend voldoen aan de ambitieuze duurzaamheids- en budgettaire eisen van de opdrachtgever”, aldus Ector.

De politie hecht veel belang aan de toekomstwaarde van het gebouw. Flexibiliteit en aanpasbaarheid waren daarom belangrijke aandachtspunten. Met een afgewogen combinatie van flexplekken, individuele kantoren en overlegfaciliteiten kunnen afdelingen makkelijk groeien of krimpen. Ook duurzaamheid kreeg grote aandacht. Door verbetering van de effectiviteit van de deels hergebruikte installaties (door bijvoorbeeld nieuwe regelsystemen te introduceren) is het gebouw veel energiezuiniger geworden. Ook zijn de toegepaste materialen geselecteerd op basis van minimale milieubelasting en is het atrium voor een aangenaam en gezond binnenmilieu voorzien van een vier verdiepingen hoge plantwall.

Het materiaal- en kleurgebruik is evenwichtig en tijdloos. Joost Ector: “De gebruikte kleuren zijn vrijwel overal in het gebouw op een losse manier afgeleid van de traditionele politiekleuren blauw en goudgeel. Dat uitgangspunt verleent het interieur herkenbaarheid en tegelijk een gevarieerde sfeer.” Het interieurconcept is qua kleur- en materiaalgebruik gebaseerd op een driedeling: heldere kantoorgebieden met licht- tot middengrijs, aangevuld met blauwe tinten. Voor representatieve ruimten wordt dit palet aangevuld met houten en metalen accenten. En voor de bijzondere ruimten wordt dit gamma net even zwaarder aangezet in de vorm van brons- en steentinten in combinatie met glas en staal.

Het integrale ontwerp – van constructieve aanpassingen tot en met los meubilair – werd dankzij heldere keuzes en uitgangspunten in uitzonderlijk korte tijd gemaakt. Op verzoek van de opdrachtgever trad Ector Hoogstad Architecten (architectuur en interieur) op als total engineer. Deerns (installaties), IMd Raadgevende Ingenieurs (constructies) en IGG (bouwkosten) maakten als onderaannemers deel uit van het ontwerpteam. Het project werd op basis van een uitgebreid voorlopig ontwerp (VO+) aanbesteed wat tijdwinst opgeleverde en waardoor uitvoeringsexpertise in het ontwerp werd geïntegreerd. Met het ontwerp werd gestart in het najaar van 2013. Nog het zelfde jaar volgde de aanbesteding voor de uitvoerende partijen, die het eindresultaat begin 2015 opleverden. 

U bent hier

Het nieuwe Da Vinci College is een stad in het klein
Een duurzame combinatie van hergebruik en nieuwbouw in Roosendaal.  »

Deze unieke internationale trainingsfaciliteit voor de life science sector staat midden op het Leiden Bio Science Park en is gerealise »

In het faculteitsgebouw dat onderdeel uitmaakt van het Erasmus MC Rotterdam transformeerden we de oude mensa tot een werkomgeving voor ONE. »

Een echte studentenstad heeft een bloeiende popscene. Zo ook Leiden. Al in 1969 opende aan de Breestraat het ‘Kreatief Sentrum’, dat later omgedoopt werd tot Leids Vrijetijds Centrum. »

Op de campus van de Technische Universiteit Eindhoven transformeerde Ector Hoogstad Architecten de historische W-hal, een van de oudste gebouwen op het terrein, tot een modern nieuw hoofdgebouw met »

Orion is het tweede centrale onderwijsgebouw op de campus van de Wageningen Universiteit. »

Dit 3.000 m2 grote gebouw bevat de voertuigenstallingen, kleedruimten, werkplaatsen, trainingsruimten en kantoren van de plaatselijke- en regionale brandweer en het Rode Kruis. »

Aan de Minkemalaan 1 in Woerden staat een nieuwe school voor de HAVO/VWO scholieren van het Minkema College. Het gebouw heeft een gemetselde gevel met daarin een bijzonder golfpatroon. »

Rotterdam

Volgende week vrijdag 27 januari bereiken we het hoogste punt van het Merletcollege in Cuijk. »

Sinds het begin van dit schooljaar heeft het Da Vinci College een nieuw onderkomen aan de Bovendonk in Roosendaal. »

Eind dit jaar wordt gestart met de bouw van Matrix VII, een flexibel commercieel labgebouw op het Amsterdam Science Park. »

Contact

Ector Hoogstad Architecten

Laanslootseweg 1
3028 HT Rotterdam
Postbus 818
3000 AV Rotterdam

T 010 440 21 21
E info@ectorhoogstad.com »